woensdag 31 december 2014

De laatste dag van 2014

 ja oudjaarsdag dus en een terugblik op het quiltgebeuren en ander handwerk van de afgelopen tijd maar eerst  even een...... oliebol.Met dat quilten zat het wel goed en als de tijd het toeliet werden ook de breipennen ter hand genomen. Met af een toe het idee hebbende, dat het nu echt winter zou worden werd er  druk  gebreid in mooie warme kleurtjes.


Dochterlief wilde ook wel een winterwolletje maar dan wel in haar kleurtjes....blauw.


En dan natuurlijk het Streekmuseum Hagendoornplaatse waar ik vrijwilligster ben geworden. We doen daar middagen  "terug naar toen" en laten onder andere zien hoe men vroeger de wol spon, verfde en hoe men de warme onderwolletjes zoals ondergoed, sokken en truien breiden.Zuinig was men vroeger wel, de boer had niet altijd een warme trui onder zijn jas aan maar alleen een bef zodat het leek alsof...de kousen werden vele malen gestopt en zaterdags  werd er gezamelijk gesponnen of gebreid.Spinnen doe ik dus nog steeds en de wol verf ik met plantaardig materiaal in mooie warme kleurtjes.


                             

Deze zomer kwam ik in aanraking met naaldbinden. Het lijkt op breien en haken maar niet met een lange draad van een bol wol  maar kleine stukjes draad . Het is eigenlijk een net maken zonder knopen. De houten naald wordt door een eerdere lus gehaald waardoor een nieuwe lus ontstaat. Het verschil is dat bij haak en breiwerk je deze kunt uithalen bij naaldbinding kan dit dus niet.Het voordeel van deze techniek is, dat gaat je sok of slof kapot dan kun je er zo weer een stukje inzetten dus mazen is dan niet nodig.


Naaldbinden wordt beschouwd als de oudste texiele werkvorm nog ouder dan het spinnen met een spintol en als je het onder de knie hebt is heel leuk om te doen.

                           Kortom...het was een heerlijk jaar met veel belevenissen en de voornemens voor volgend jaar...
niks hoor gewoon weer genieten van al het moois rondom me.

                      Een heel goed 2015 met gezondheid, warmte en veel creativiteitVrolijke groetjes Renée

2 opmerkingen:

Ineke zei

Fijne jaarwisseling en een gelukkig, gezond en creatief 2015.
Tot gauw, liefs, Ineke

BezigeBijMirjam zei

Wat heb je een mooie trui gebreid, die Noorse. Prachtig! En wat leuk die naaldbind techniek. Ik had er nog nooit van gehoord.
Ik wens je een goed jaarwisseling toe.
Groetjes, Mirjam