maandag 22 december 2014

Lappendeken weer actief....

en dat betekent dat ik weer wat meer blogjes ga plaatsen. Het excuus van te druk en andere dingen te doen is niet meer van toepassing....gewoon een blogje op een vaste dag in de week zoals quilting Jeannet en als je dat je eigen maakt, gaat het vanzelf....dacht ik zo.

Goed waar beginnen we dan mee, de donkere dagen voor de kerst, nu die zijn vanmorgen weggeblazen door de midwinterhoorn blazers. Nu ja niet alle donkere dagen maar wel die van de kortste dag van het jaar.Hoog op de molen in ons dorp stonden vanochtend vroeg de stoere mannen en vrouw,mijn vriendin, in harde wind en regen met hun zelfgemaakte midwinterhoorns klaar om de donkerste dag uit te blazen.
Om de beurt klonk de midwinterhoorn en die draagt ver. Voeger werd hij gebruikt om boodschappen door te geven en nog steeds klink bij het begin van de advent de midwinterhoorn op verschillende plaatsen hier op de Veluwe.

In de molen is een gezellig restaurant waar we na afloop met elkaar koffie hebben gedronken. Het is daar gezellig en de inrichting vind ik super...helemaal mijn stijl.
Natuurlijk hebben we ons streekmuseum Haagedoornsplaatse. Daar ben ik bezig met de kleding, het verwerken van de giften aan het museum en de oude en antieke kleding uitzoeken en opbergen zoals knipmutsen, strikjes tot complete zondagse en door de weekse dracht.


Zo kwam ik poppenkleertjes tegen die nodig een sopbeurt moesten hebben en heel voorzichtig heb ik ze gewassen . Ook deze pop die een Veluwse klederdracht aan heeft moet nagekeken worden. Wat had men vroeger mooie kleding met veel oog voor details. De vrouwen droegen vroeger bloedkoralen kettingen  met een gouden sluiting om hun hals
 Was men niet zo rijk had je kralen die de mooie rode kleur door een waslaag kregen en op een hete dag in de kerk, smolt de was en de rest kun je wel voorstellen.
Nu het quilten. Ben bezig met een heerlijke blokken quilt en ik heb er nu 8 af en er een paar gesneden. het wordt een grote quilt en ik wil er 'n blok met applicatie als middenblok in maken. Wat mooie randen er langs...zie het helemaal voor me .

Dan hebben we nog Bertie een super leuk vogeltje, 12 blokken zijn het, iedere maand eentje. Voor deze quilt gebruik ik flanelletjes en  Japanse woven stofjes. Ze maken Bertie zo lekker wollig. Je kan je heerlijk uitleven in deze quilt met allerlei tutsels en frutsels en dat zal ik ook zeker doen.

Verder wens ik iedereen hele fijne feestdagen en een creatief 2015Vrolijke groetjes Renée

6 opmerkingen:

Martine zei

Gezellig dat je weer aan het bloggen slaat, lees graag je belevenissen.
Fijne kerstdagen en een goed begin van 2015

Dia Borst zei

Wat een mooie molen! En een mooi museum ik heb het opgeschreven ooit ooit :-)

quilting Jeannet zei

Wat heerlijk om te lezen Rene! zoonlief zou maar wat graag bij het midwinterhorenblazen op de molen zijn geweest, wat is me dat leuk joh, bij jullie zijn veel meer tradities dan hier in het westen, ik lees er graag over, en dan je sterblokken, schitterend!Hartelijke groet en tot veel lees in het komende jaar.

Shirley zei

Mooie folklore, zowel het wegblazen van de langste dag als ook die kleren, genieten daar bij jullie! Die quilt ziet er nu al mooi uit, ben heel benieuwd naar het middendeel.

Quilt Quebbel zei

Wat een heerlijk verhaal, met mooie foto's over tradities en folklore. Ik hoop dat je vanaf nu weer regelmatig de tijd hebt om van deze leuke blogs te schrijven.
Ik geniet er zeer van.
Groet van Maria.

Johanna Faber zei

Fijn uiteinden en een heel gelukkig gezond, liefdevol 2015, met heel veel creativiteit

Groetjes uit Zweden